On toisen työntekijäesittelyn vuoro!
Jenni Vannottu, työmaapäällikkö
Jenni Vannottu on 42-vuotias työmaapäällikkö, joka tekee reissutyötä ja on tällä hetkellä töissä Espoon sähköasemalla.
Jenni on työskennellyt aikaisemmin palvelualalla ja lähti elämäntilanteen salliessa toteuttamaan lapsuuden haaveita. Jenni on halunnut työskennellä tekniikan alla ja juuri sähköalan hän valitsi ideologisista syistä. Suuri halu tehdä merkityksellistä työtä kestävämmän maailman puolesta toi työskentelemään sähköasemien ja sähkönsiirron parissa, jotka ovat olennaisessa asemassa yhteiskunnan sähköistämisen kannalta.
Jenni on sähkö- ja automaatiotekniikan insinööri ja hän aloitti työnsä Omexomilla koestajana vielä opiskellessaan vuonna 2022. Koulu sujui mallikkaasti ja halu päästä nopeasti oikeisiin töihin oli kova. Hän teki opinnäytetyön Omexomille ja sai vakituisen työpaikan heti valmistumisen jälkeen. Jenni toimi työmaapäällikkönä Vajukoskella, koestaja ja HSEQ-insinöörinä Kangasalalla ja nyt Espoon työmaapäällikkönä.
Työmaapäällikön tehtäviin kuuluu työmaan kokonaisvaltainen hallinta. Se tarkoittaa aikatauluista huolehtimista, materiaaleista vastaamista ja yleisestä turvallisuudesta vastaamista. Kaikki tekeminen työmaalla lähteekin turvallisuudesta, sillä käytössä olevalla sähköasemalla on omat riskinsä. Turvallisuus on Jennin mielestä enemmänkin jatkuvaa huomiointia ja toimintaa valvonnan sijaan. Jenni perehdyttää kaikki työntekijät työmaalla ja korostaa, että turvallisuus on yhteinen asia, sovitut asiat tulee tehdä sovitusti ja riskit arvioidaan aina ennen tekemistä.
Haastavinta tehtävässä on eri toimijoiden, ihmisten, tilanteiden ja aikataulujen yhteensovittaminen. Työmaapäälliköllä on valvontavastuu kaikesta työmaalla tapahtuvasta, joten on koko ajan tiedettävä, mitä tapahtuu ja pidettävä huoli, että yksittäiset työtehtävät pystytään suorittamaan turvallisesti, taloudellisesti ja oikea-aikaisesti. Aikatauluihin voi tulla muutoksia, joihin ei voi itse vaikuttaa. Näitä ovat muun muassa myöhästyneet toimitukset, vaikea säätilanne tai vanhat rakenteet ja huono maaperä. Muutoksiin on kuitenkin aina sopeuduttava. Työn sujuvuutta helpottaakin mahdollisimman matala hierarkia ja nopea tiedonkulku. Kaikilla on näissä oma tehtävänsä ja Jenni haluaa omalla esimerkillään sujuvoittaa yhteistyötä.
Parasta työssä on nähdä asioiden etenevän ja lopulta onnistuvan. Vaikka haasteita löytyy, on niiden ratkaiseminen kuitenkin työssä palkitsevinta ja tilanteet luovat kerta toisensa jälkeen onnistumisen tunteen. Omexomilla annetaan vastuuta, mutta se ei suinkaan tarkoita, että kaikesta pitäisi selvitä yksin. Esihenkilö ja muu tiimi auttaa onnistumaan ja saavuttamaan tavoitteita sekä kehittymään. Organisaatiossa on oman tiimin ulkopuolella lisäksi paljon asiantuntijoita eri toiminta-alueilla ja apua saa soittamalla kenelle vain. Viikoittain Jenni onkin yhteydessä Omexomin muihin asiantuntijoihin.
Tulevaisuuden näkyvät ovat Jennille selkeät. Tärkeintä työelämässä on kehittyä alalla. Espoon projekti kestää vuoteen 2026 ja lähtökohtaisesti ajatus on tässä hetkessä sekä projektin loppuun saattamisessa. Mietinnässä on kuitenkin jatko-opiskelu ja tiedon lisääminen jo olemassa olevan koulutuksen lisäksi.
Ympäristöasiat näkyvät työmaalla kierrätyksen, ympäristön siistinä pitämisen ja työkoneiden päästöjen minimoimisen muodossa. Suurimpana toimena on varmistaa, ettei ympäristöön pääse öljyjä tai muita sinne kuulumattomia materiaaleja. Omalta osaltaan Jenni vähentää päästöjä taittamalla työmatkat suurimmaksi osaksi pyöräillen tai lenkkeillen. Jenni on myös kerran hiihtänyt kotoa työmaalle Kangasalalla työskennellessään.
Jennin työssä olennaista on työn luonne eli reissutyö. Jenni asuu Tampereella ja on viikot aina projektikohteessa. Reissutyön myötä pääsee näkemään paikkoja, joita ei välttämättä muuten pääsisi näkemään. Reissutyöstä saa kaiken irti, kun omaa tietynlaista uteliaisuutta ja pystyy sopeutumaan eri tilanteisiin. Oma elämä tulee laajentaa myös projektisijaintiin, missä vietetään 4-5 päivää viikosta.
On tärkeää tiedostaa, että reissutyö tuo omat haasteensa arkeen ja Jenni kokeekin, että on tärkeää tehdä siitä kestävä osa elämää. Ratkaisuna on ollut harrastusten, pyöräilyn ja juoksemisen, mukaan ottaminen myös reissutyön arkeen. On tärkeää, että myös reissussa ollessa pystyy liikkumaan. Terveiden elämäntapojen avulla Jenni pitää energiatasot korkealla niin, että elämää eletään täysillä sekä reissukohteessa että viikonloppuna kotona. Näin elämä molemmissa sijainneissa tukee toisiaan eikä viikonloppu mene toipuessa. Läheisten tuki on reissutyötä tehdessä tärkeää ja siksi Jenni haluaakin viettää ajan kotona täysissä voimissaan ja läsnä olevana.
Jenni onkin juossut useita maratoneja, viimeisimpänä Tukholman maraton keväällä. Haaveena on juosta kaupunkimaratoneja ympäri Eurooppaa!