Uutiset

Me Omexomilla teemme 110–400 kV:n sähkönsiirron suunnittelua ilmajohdoin tai maakaapelein toteutettavaksi!

TLT-Building ja Infratek Finland tekivät yhteistyötä jo ennen kuin molemmat yhtiöt toimivat Omexom-brändin alla VINCI-konsernissa. Infratek liittyi VINCI-konserniin vuonna 2018 ja TLT-Building 2022.

Yhteistyö alkoi maakaapelein toteutettavan sähkönsiirron suunnittelun osalta jo vuonna 2019, kun TLT-Building etsi kumppania kehittämään suunnittelua voimajohtohankkeisiin. Infratek teki myös jo tuolloin suurjännitekaapelointien teknistä konsultaatiota muun muassa teiden alituksista ja kaapelointeihin vaadittavasta tilasta sähköasemilla. Ensimmäisenä isona yhteishankkeena lähdimme liikkeelle Fortumin luvittaman 2×400 kV maakaapelien sähkönsiirron suunnittelusta vihreän energian tuottamiseksi Kirkkonummella.

Ennen tätä kyseistä projektia ei 400 kV:n sähkönsiirtoa maakaapelitoteutuksena oltu tässä mittakaavassa Suomessa tehty. Kyseessä oli siis uusi tapa toimia ja olemme iloisia sekä ylpeitä, että olemme saaneet olla mukana kehittämässä tekemistä heti alusta alkaen. Tässä projektissa oli kyse vihreän siirtymän kannalta merkittävästä sähkönsiirtoyhteydestä, jossa jo suunnitteluvaiheessa tulivat vastaan haastavat olosuhteet. Alueen maankäyttö ja olemassa olevat sekä tulevat infrayhteydet piti huomioida. Korkean jännitetason vuoksi myös kaapelien kuormitettavuus oli otettava erityisen tarkasti huomioon. Projektiin kuului noin 8 km 2 x 400 kV ja lisäksi noin 4 km 2×110 kV yhteydet.

Uuden äärellä olimme myös samaan aikaan suunnitteilla olleen Fingridin Helsingin 400 kV kantaverkkoyhteyden kanssa, jossa reitin pituus oli noin 12 km. Tässä Fingridin projektissa olimme mukana suunnittelun aikana teknisenä asiantuntijana ja nyt saamme olla mukana myös toteutuksessa. Edellä mainittujen kohteiden suunnitteluun saimme apua lisäksi muun muassa Omexomin kansainvälisestä verkostosta.

Yhteistyö helpottui, kun siirryimme samaan VINCI-konserniin Omexom-brändin alle. Omexomilla yhdistämme voimamme ja tarjoamme asiakkaillemme kokonaisvaltaisia toteutuksia kaikkialla Suomessa tai tarvittaessa myös ulkomailla. Tämä on suuren ja kansainvälisen verkostomme vahvuus! Maakaapeliratkaisujen suunnittelusta on tullut meille arkipäivää ja olemmekin palkanneet lisää osaajia Omexom-tiimiimme tukemaan suunnitteluprojekteja.

Omexom-brändillä olemmekin tämän jälkeen toteutettu monia yhteisiä suunnitteluhankkeita. Vuonna 2023 voitimme Carunan Hepokorpi-Finnoo 2×110 kV -projektin suunnittelu-urakan, jossa reittipituus on noin 12 km. Tämä projekti on edelleen käynnissä ja valmistuu lähiaikoina. Käynnissä on myös Porvoo-Askola 110 kV -yhteyden suunnittelu Kymenlaakson Sähköverkolle. Tässä projektissa suunnittelemme noin 20 km:n sähkönsiirtoyhteyden, josta noin puolet toteutetaan maakaapelina ja puolet ilmajohtona.

Teemme lähes kaiken suunnittelun kokonaisuudessaan itse. Tämä tarkoittaa sitä, että pystymme sen myötä ottamaan eri osa-alueet huomioon kokonaisuutta ajatellen ja olemmekin saaneet nostettua kokonaiskuvan hallinnan korkealle tasolle. Suunnittelupakettimme voi siis sisältää kaiken toteutettavuudesta budjettiarvioon asiakkaan tarpeiden mukaan. Kokonaiskuvan hahmottamisen myötä osaamme antaa projekteille mahdollisimman realistiset aikatauluarviot ja kertoa, miten eri vaiheet vaikuttavat toisiinsa.

Teemme Omexom-brändin alla samaa yhteistyötä edelleen! Viimeisimpänä voitettuna hankkeena on Carunan Tammisto-Tolkinkylä 110 kV maakaapeliyhteyden suunnittelu, jossa reittipituus on noin 2 km. Tämäkin kohde on olosuhteiltaan haastava. Tässä projektissa erityistä on, että voimme tarkastella työn etenemistä pääkonttorimme ikkunasta Pakkalassa!